De kracht van verhalen

Verhalen vormen een bijzondere mix van spel en stilte. Om een verhaal te beluisteren moet je het stil maken in je hoofd, je eigen gedachten opzij zetten zodat je kan luisteren naar het verhaal. Het verhaal zelf neemt je mee naar een andere wereld en prikkelt je creativiteit en fantasie.
Wanneer je zelf een verhaal schrijft, moet je het ook stil maken in je hoofd en je fantasie en creativiteit hun eigen weg laten gaan.
Spel en stilte ontmoeten elkaar in het verhaal!

Verhalen zijn van alle tijden en alle culturen. Elke cultuur kent zijn grote verhalenvertellers: oude mannen of vrouwen die bij het vuur verhalen vertellen, populaire schrijvers, cineasten, acteurs,…
Een goed verhaal neemt je mee, weg uit het leven van alle dag, weg van de dagelijkse beslommeringen. Bij een goed verhaal word je stil in je hoofd; je eigen gedachten vallen weg en je richt je helemaal op het verhaal. Een goed verhaal prikkelt ook je creativiteit, raakt je gevoelens.
Na een goed verhaal ben je niet meer dezelfde als voor het verhaal.
Een verhaal raakt ons immers op een bijzondere plek in ons bewustzijn, daar waar onze innerlijke conflicten zich afspelen en waar onze dromen ook vandaan komen.
Doorheen onze ontwikkeling van jong kind tot oude grijsaard werken we een heel aantal innerlijke conflicten door. Als klein kind wil je alles zelf doen en groot zijn maar tegelijk raak je in paniek als mama uit het zicht is verdwenen. Op school wil je populair zijn door de clown van de klas te zijn maar tegelijk wil je toch ook dat de juf je graag heeft. Of je wil populair zijn door met de stoere kinderen op te trekken terwijl je eigenlijk ook bevriend wil zijn met dat ene stille kind. Of je wil erbij horen en geen strever zijn maar tegelijk wil je wel goede schoolresultaten behalen zodat je kan doorstromen naar die ene studierichting die je zo boeit.
Als volwassene wil je iedereen tevreden stellen maar wil je ook eens met rust gelaten worden. Of je zet je hard in voor die promotie maar voelt je tegelijk schuldig tegenover je collega’s die er evenveel recht op hebben.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan. We balanceren continu tussen polariteiten die regelmatig met elkaar slaags geraken diep in ons bewustzijn. Zulke innerlijke strijd levert spanning op, een gevoel van onevenwicht en onbehagen.
De grote verhalen gaan allemaal over deze conflictthema’s. Wanneer we intens naar zo’n verhaal luisteren, wordt de knoop die vanbinnen vast zit aangeraakt en komt er opnieuw beweging. De knoop kan zich beginnen ontwarren, ont-wikkelen en zo groeien we weer verder.

In mijn werk met kinderen schrijf ik geregeld verhalen. Ik vertrek vanuit een beeld dat een kind bij me oproept en laat dan dit beeld zelf verder het verhaal vertellen. Het verhaal ontspint zichzelf en draait helemaal rond dat ene kind en zijn/haar thema.
Wanneer ik het verhaal dan aan dat ene kind vertel, zie je schitterende dingen gebeuren. Kinderen gaan helemaal op in het verhaal, koesteren de uitgeprinte versie, maken er prachtige tekeningen bij, vragen telkens opnieuw om het verhaal voor te lezen en spelen het verder uit met de knuffelbeesten of in het poppenhuis.
Opmerkelijk is dat ik enkele verhalen geregeld terug uit de schuif kan halen, telkens voor een ander kind. Blijkbaar raken deze verhalen thema’s die bij vele kinderen spelen.

Het is dan ook lange tijd mijn verlangen geweest om deze verhalen breder te verspreiden zodat nog meer kinderen kunnen genieten van het heilzaam effect van deze verhalen.
De realisatie van dat verlangen kan je hier bekijken.

Comments are closed.